לאחר שנים בהן אפשרה מדינת ישראל להרוס את ים המלח, יצביעו שרי הממשלה ביום ראשון, ה-13 בנובמבר, על הצעת חוק של ח"כ דב חנין להגנה על ים המלח ושיקומו, אשר מגבילה את היקף שאיבת המים מהים, מחייבת את המפעלים לשקם את הנזקים שגרמו לאזור ומאפשרת את ביטול הזיכיון של המפעלים אם לא יעמדו בתנאים.
הצעת החוק, שנוסחה על ידי ארגון 'אדם טבע ודין' והוגשה על ידי ח"כ דב חנין ושורה של ח"כים נוספים, תעלה לדיון בממשלה 48 שעות בלבד שאחר שיוכרז האם ים המלח זכה בתחרות פלאי עולם. הצעת החוק "הגנת ושיקום ים המלח" עוסקת, בין היתר, בנזקים שגרמו מפעלי ים המלח לאזור לאורך השנים, ומחייבת את המפעלים לשקם את הנזקים ולמנוע פגיעה סביבתית עתידית.
ח"כ דב חנין אמר לקראת ההצבעה על הצעת החוק בוועדת השרים: "מסרונים לתחרות פלאי עולם לא יספיקו להגנת ים המלח העובר תהליכי הרס מדאיגים. כדי למנוע חורבן של פלא הטבע הזה נדרשת פעולה כוללת, על בסיס העיקרון המזהם משלם. החוק המוצע מציע התמודדות עם כל סוגיות היסוד ומייצר מנגנונים שיאפשרו לא רק לבלום את ההתדרדרות אלא להפוך כיוון ולהתחיל מהלך אמיתי של שיקום".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "במשך למעלה מחמישים שנה אפשרה מדינת ישראל בחסות חוק הזיכיון לפגוע בים המלח ולהרוס אותו. הצעת החוק החדשה יוצרת שינוי מהפכני בקובעה שים המלח הינו משאב טבע לאומי ובינלאומי השייך קודם כל לציבור. הצבעת השרים תוכיח את כנות כוונתה של הממשלה ואת מחויבותה להבטיח את המשך קיומו של ים המלח כפלא עולם".
עו"ד נעמה הלר, מנהלת המחלקה המשפטית באדם טבע ודין, הסבירה כי איזור ים המלח מצוי במצב של דרדור מתמשך אשר מתבטא בירידת מפלס ים המלח בכמטר אחד בשנה. זאת בשל שימוש מוגבר של מדינות האזור במים שהיו אמורים להגיע לים המלח ובשל השפעת מפעלי ים המלח ומפעל האשלג הירדני, אשר שואבים מים מהאגן הצפוני של ים המלח לצרכי פעילות תעשייתית. "בכוחה של הצעת החוק להגן על ים המלח ואוצרות הטבע שלו וכן לאפשר את שיקום ים המלח ושימורו כמשאב טבע", אמרה עו"ד הלר.
צילום: David Shankbone
עיקרי הצעת החוק הגנת ושיקום ים המלח
הצעת החוק והאגן הצפוני:
· השר להגנת הסביבה יקבע בכל שנה את היקף שאיבת המים המקסימאלי המותר למפעלים מהאגן הצפוני לצרכי הפעילות התעשייתית–. על פי הצעת החוק, מפעלי ים המלח יקבלו אישור לשאוב מים רק לאחר שהשר להגנת הסביבה ישתכנע שלא קיימות טכנולוגיות אחרות לכריית מינרלים מים המלח. יש להדגיש כי על פי הצעת החוק, שאיבת המים שתאושר תבטיח כי היקפי הייצור של מפעלי ים המלח לא ירדו ממיליון טון אשלג בשנה.
הצעת החוק ומתקני תשתית:
· על פי הצעת החוק, מפעלי ים המלח לא יוכלו להקים מתקני תשתיות ובריכות אידוי שיאיצו את ירידת מפלס ים המלח, מבלי שתאושר תוכנית, אשר במסגרתה יתחייבו המפעלים להחזיר את המים לאגן הצפוני.
· הגנה על הלב השמור – הצעת החוק מגנה על האזור הבתולי הגובל בשמורת עיינות צוקים מצפון ונחל רחף מדרום מפני פגיעה של הפעילות התעשייתית. על פי הצעת החוק, מפעלי ים המלח לא יוכלו להקים באזור זה מתקני תשתית אלא באישור המועצה הארצית, לאחר שזו הבטיחה כי אין חלופות אחרות וכי הפעילות לא תגרום לנזק בלתי הפיך לאזור.
הצעת חוק והאגן הדרומי:
· הצעת החוק מגבילה את הגובה המקסימאלי של הסוללות באגן הדרומי וכן את מפלס המים בבריכה 5. בנוסף, הצעת החוק מחייבת את מפעלי ים המלח לבצע קציר ולממן אותו במסגרת עיקרון "המזהם משלם".
—
שלחו אימיילים לשר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, ולשר הגנת הסביבה, גלעד ארדן – וקראו להם לתמוך בהצעת החוק ביום ראשון הקרוב.
smiseznikov@knesset.gov.il
gerdan@knesset.gov.il